Το ράγκμπι είναι ένα παιχνίδι για χούλιγκαν που παίζεται από ευγενείς


Η γέννηση του Αθλήματος

Στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη υπήρχαν πολλά παιχνίδια με μπάλα τα οποία εμπεριείχαν το κλότσημα και του κουβάλημα αυτής από τους παίκτες. Το ρωμαϊκό παιχνίδι harpastum πιστεύεται ότι είναι μετεξέλιξη του ελληνικού παιχνιδιού παιχνίδι γνωστό ως «επίσκυρος» ή «φαινινδα», και αναφορές για αυτό υπάρχουν από τον Αντιφάνη των Βεργαίο (388-311 π.Χ.) και Κλήμη της Αλεξάνδρειας (150-215 μ.Χ.) Κατά τις περιγραφές τους, αυτά τα παιχνίδια φαίνεται να έμοιαζαν κατά πολύ με το άθλημα του ράγκμπι.

Παρόλα αυτά, η επίσημη Ιστορία του Ράγκμπι αρχίζει τον 19ο αιώνα στο ομώνυμο ιδιωτικό κολέγιο της Αγγλίας, όταν οι εκεί μαθητές, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν αναγνωρισμένοι κανόνες για τον τρόπο που παίζετε το ‘ποδόσφαιρο’ , υιοθέτησαν ένα τρόπο παιχνιδιού όπου επιτρεπόταν η μεταφορά της μπάλας με τα χέρια και το κλότσημα αυτής προς τα εμπρός. Μάλιστα ο αστικός μύθος λέει ότι αυτό έγινε το 1823 όταν ο μαθητής του κολεγίου του Rugby William Webb Ellis ‘με εμφανή αδιαφορία για τους κανόνες του ποδοσφαίρου (σημείωσε ότι το ποδόσφαιρο έως τότε δεν είχε ακόμα διαμορφωθεί και κωδικοποιηθεί) όπως παιζόταν στην εποχή του στο σχολείο Ράγκμπι, πήρε την μπάλα στην αγκαλιά του και έτρεξε με αυτή δημιουργώντας έτσι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιχνιδιού του Ράγκμπι’

Στις 4 Δεκεμβρίου του 1870 ορίστηκαν οι πρώτοι γραπτοί κανόνες του Ράγκμπι και στις 26 Ιανουαρίου του 1871 (μετά από το σχίσμα με το Football Association- Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε ένα χρόνο νωρίτερα) ιδρύθηκε Rugby Football Union – Ένωση Ποδοσφαίρου του Ράγκμπι από 21 Αγγλικά σωματεία της εποχής.  Επόμενος σταθμός είναι το 1995 όπου το Ράγκμπι γίνεται επαγγελματικό αφήνοντας την ελευθερία της ενασχόλησης με το άθλημα επι πληρωμή και εγκαταλείποντας επισήμως τους κανόνες που ήταν η βασική αιτία του σχίσματος του 1895 και την δημιουργία του Rugby League.

Το ράγκμπι 15 παικτών υπήρξε ολυμπιακό άθλημα στις ολυμπιάδες του 1900, 1908, 1920 and 1924. Λόγο του ότι η συμμετοχές ήταν ελάχιστες αποσύρθηκε ως άθλημα του επίσημου προγράμματος. Το 2009 και κατά την 121η σύνοδο της ΔΟΕ στην Κοπεγχάγη το Ραγκπι 7 παικτών ψηφίστηκε με 81 ψήφους υπέρ και 8 κατά να συμμετάσχει και πάλι στο επίσημο πρόγραμμα των θερινών ολυμπιακών αγώνων του 2016 και 2020. Σήμερα το Ράγκμπι παίζεται σε 120 χώρες οι οποίες είναι και επίσημα μέλη της IRB.

Το Άθλημα του Ράγκμπι

Ράγκμπι 15 παικτών ή ράγκμπι γιούνιον (rugby union): Διεθνώς εποπτεύεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ράγκμπι (International Rugby Board ή IRB), η οποία ιδρύθηκε το 1886.

Στο Ράγκμπι 15 κάθε ομάδα αποτελείται από 15 παίκτες (+7 παίκτες ως αλλαγές). Η ομάδα χωρίζεται σε δύο ομάδες γνωστές ως forwards και backs. Υπάρχουν 8 forwards (2 Props, 1 Hooker, 2 Second Rowers, 2 Flanker και 1 Number Eight) και 7 backs ( 1 Half Scrum, 1 Half Fly, 1 Inside Centre, 1 Outside Centre, 2 Wingers και 1 Full Back).

Το γήπεδο του Ράγκμπι ιδανικά έχει 100 μέτρα μήκος και 70 μέτρα πλάτος, και με μια ‘νεκρή’ περιοχή 10 μέτρων πίσω από τα τέρματα. Τα τέρματα έχουν το σχήμα Η και έχουν πλάτος 6 μέτρων με το οριζόντιο δοκάρι να είναι στα 3 μέτρα. Στα κάθετα δοκάρια δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος. Η διαγράμμιση του γηπέδου αποτελείτε από τις ακόλουθες γραμμές: γραμμή μέσης γηπέδου, γραμμή 5 μέτρων, γραμμή 22 μέτρων, γραμμή 10 μετρητών και νεκρή γραμμή μπάλας. Ο κάθε αγώνας διευθύνετε από έναν διαιτητή, όπου είναι και ο απόλυτος άρχων του παιχνιδιού, με την βοήθεια δύο εποπτών γραμμών. Στον διαιτητή έχουν δικαίωμα να μιλούν μόνο οι αρχηγοί των δύο ομάδων.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι η κάθε ομάδα να σκοράρει περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους της σε 80 λεπτά παιχνιδιού . Τα παιχνίδια μπορεί να τελειώνουν ως ισοπαλία.

Καθώς η κάθε ομάδα μετακινεί την μπάλα, αυτή δεν μπορεί να περάσει ποτέ μπροστά, αλλά οι παίκτες μπορούν να τρέξουν προς τα εμπρός με την μπάλα ή να κλοτσήσουν την μπάλα προς τα εμπρός για να την κυνηγήσουν. Η αντίπαλη ομάδα πρέπει να σταματήσει την επιθετική ομάδα αντιμετωπίζοντας και προσπαθώντας να διατηρήσει την μπάλα.

Οι πόντοι μπορούν να σημειωθούν με έναν από τους τέσσερις τρόπους:

Κάθε φορά που ένας παίκτης περνάει και τοποθετεί την μπάλα πίσω από το γήπεδο του αντιπάλου και στην ‘νεκρή’ ζώνη γίνεται ‘try’ και απονέμονται στην ομάδα του 5 βαθμοί.

Μετά από κάθε ‘try’ υπάρχει δικαίωμα για ‘conversion’ όπου είναι ένα ελεύθερο λάκτισμα για να κερδηθούν επιπλέον 2 πόντοι ως μπόνους. Επιτυχημένο ‘conversion’ θεωρείτε αυτό όπου η μπάλα θα περάσει μεταξύ των δύο κάθετων δοκαριών και πάνω από το παράλληλο του τέρματος. Επίσης, μετά από παράβαση μιας ομάδας, μπορεί να απονεμηθεί πέναλτι στην αντίπαλη ομάδα. Το επιτυχές σκοράρισμα μέσω πέναλτι δίνει 3 πόντους και ο τρόπος σκοραρίσματος είναι αντίστοιχος με το ‘conversion’.

Τέλος μπορούν να απονεμηθούν 3 πόντοι σε περίπτωση που κάποιος παίκτης κλοτσήσει την μπάλα εν κίνηση και περάσει πάνω από το κάθετο δοκάρι, εφόσον όμως πρώτα η μπάλα αναπηδήσει μια φορά στο έδαφος. Αυτό λέγεται ‘drop goal’.

Ράγκμπι 10 παικτών ή ράγκμπι τένς (rugby tens): παίζεται από δέκα παίκτες (συνήθως 5 forwards και 5 backs): δύο ημίχρονα των 10 λεπτών και των 15 λεπτών στον τελικό.

Ράγκμπι 7 παικτών ή ράγκμπι σέβενς (rugby sevens): παίζεται από επτά παίκτες και έχει μικρότερη διάρκεια: δύο ημίχρονα των 7 λεπτών και των 10 λεπτών στον τελικό.