1982
Η αρχή
Είναι το έτος 1982 που ομογενείς, διψασμένοι να παίζουν Ράγκμπι στην πατρίδα τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν τον Αθλητικό Σύλλογο Ράγκμπι Αθηνών, κάνοντας το πρώτο αθλητικό σωματείο Ράγκμπι στον Ελλαδικό χώρο.
1982-2004
Η ανάπτυξη
Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Μάλτα, Τουρκία, Βουλγαρία, Κύπρος και Κένυα είναι χώρες όπου μέσα στα επόμενα 22 χρόνια, η ομάδα με την χρυσή Σπαρτιάτικη περικεφαλαία στο στήθος και την γαλανόλευκη εμφάνιση ταξίδεψε παίζοντας με διάφορες ομάδες, λαμβάνοντας μέρος σε τουρνουά και διαδίδοντας επάξια την ύπαρξη του Ελληνικού Ράγκμπι ανά τον κόσμο. Σύναμμα, οι Σπαρτιάτες υποδέχτηκαν πολλές ξένες ομάδες στην χώρα μας για φιλικά τουρνουά και αγώνες, όντας επάξιοι εκπρόσωποι της Ελληνική φιλοξενίας. Καθώς το Ράγκμπι άρχισε να γίνεται ποιο δημοφιλές στην Ελλάδα, νέα σωματεία άρχισαν, να δημιουργούνται, αρκετά εξ αυτών από τα σπλάχνα των Σπαρτιατών, και ως αποτέλεσμα δημιουργήθηκε το πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα όπου οι Σπαρτιάτες λάμβαναν μέρος κάθε χρονιά, ανελλιπώς!
2001-2013
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι (EOP)
Το 2004 η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι (ΕΟΡ) δημιουργήθηκε και έγινε επίσημο μέλος την Διεθνής Ομοσπονδίας Ράγκμπι (IRB). Τον 2005 η ΕΟΡ δημιούργησε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ράγκμπι στην Ελλάδα, όπου οι Σπαρτιάτες ήταν πάντα μέρος του όπως και του πρωταθλήματος Ράγκμπι 7s.
2013-2015
G.R.ASS. – OXE
Το 2013 ο Ελληνικό Ράγκμπι διασπαστικέ και οι Σπαρτιάτες, μαζί με τα μεγαλύτερα σωματεία στην Ελλάδα ιδρύσαν το Greek Rugby Assotiation (G.R.ASS) που είχε ως βασικό σκοπό την διάδοση του αθλήματος στην επικράτεια. Το Νοέμβριο 2014, η ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αφαίρεσε από την Ε.Ο.Ρ. την ειδική αθλητική αναγνώριση και το άθλημα υπήχθη υπό την αρμοδιότητα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΟΧΕ) όπου οι Σπαρτιάτες ως πλήρη μέλη λαμβάνουν μέρος σε όποιες διοργανώσεις δημιουργούνται υπό την αιγίδα της.